Terug naar nieuwsoverzicht

Aflossingsvrije hypotheek: denk vooruit!

Ongeveer 1 miljoen huiseigenaren hebben een aflossingsvrije hypotheek. Vereniging Eigen Huis raadt deze mensen aan om nu al te onderzoeken of hun hypotheek in de toekomst nog betaalbaar is, en zo nodig alsnog te beginnen met aflossen. 

Iemand met een aflossingsvrije hypotheek lost zijn schuld niet geleidelijk af, maar na 30 jaar ineens. Vaak kan de hypotheek na die tijd doorlopen, maar dan moeten de maandlasten wel bij het inkomen passen, meestal het pensioen. 

Lager inkomen, hoge hypotheek

Mensen die binnenkort met pensioen gaan en een lager inkomen verwachten, en mensen met een hoge hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning of hun inkomen, doen er goed aan hun toekomstige situatie met een adviseur te bespreken.

Nu beginnen met aflossen? Een mogelijkheid is de hypotheek over te sluiten naar een lage rente, of te kiezen voor rentemiddeling. De besparing die dat oplevert kan worden gebruikt om de hypotheekschuld geleidelijk te verminderen. Ook is het mogelijk om jaarlijks 10 tot 20 % van de hypotheeksom boetevrij af te lossen.

Stijgende maandlasten

Vanaf 1 januari 2001 is de maximale periode dat een huiseigenaar de rente over de hypotheek kan aftrekken van de belasting 30 jaar. Voor de eerste groep huiseigenaren die hier vanaf 2031 mee te maken krijgt, kunnen de maandelijkse hypotheeklasten stijgen. Daarnaast gaat het maximum aftrektarief nu al jaarlijks omlaag. Naarmate de tijd verstrijkt, kunnen ook daardoor de maandlasten van een hypotheek stijgen. 

Bron: Vereniging Eigen Huis gewijzigd

Geplaatst op:
Vorig nieuwsbericht Volgend nieuwsbericht