Terug naar nieuwsoverzicht

Hypotheekrenteaftrek moet omlaag

Als het aan De Nederlandsche Bank (DNB) ligt gaat de hypotheekrenteaftrek na de verkiezingen verder omlaag, ook voor bestaande hypotheken.

De DNB zei dit gisteren bij monde van directielid Job Swank. Hij noemde de hypotheekrenteaftrek een ‘impliciete subsidie’ waar ‘we eigenlijk vanaf zouden moeten’. De belastingaftrek voor huiseigenaren kost de schatkist jaarlijks ruim 10 miljard euro en maakt Nederland kwetsbaar voor economische tegenslag, waarschuwde Swank.

Zonnige economische prognoses

De waarschuwing van Swank volgde op zeer zonnige prognoses van DNB voor de economische groei. De economie groeit dit jaar naar verwachting met 2,3 procent en de werkloosheid daalt tot onder de 500.000. Het herstel op de woningmarkt – lees koopwoningenmarkt – droeg voor bijna een kwart bij aan de economische groei in 2016 (2,1 procent). De stijgende huizenprijzen zorgden er mede voor dat het ‘consumentenvertrouwen’ toenam.

Hypotheken naar box 3

Om de economische groei minder gevoelig te maken van de ups en downs op de woningmarkt wil DNB dat lenen, dus ook hypotheken, fiscaal gelijk worden behandeld als sparen. Swank: ‘Het zou mij een lief ding zijn als de hypotheekrenteaftrek naar box 3 ging. Zo wordt lenen niet meer bevoordeeld ten opzichte van sparen.’ Effectief komt dit neer op een zwaardere belasting voor eigenaar-bewoners. ‘Vergeleken met het buitenland zijn we in Nederland nog altijd heel riant,’ zo verdedigde Swank het standpunt van DNB. ‘Als je kijkt naar de zeer lage hypotheekrente, dan is dit het moment om over zulke maatregelen na te denken.’

Bron: Woonbond



Geplaatst op:
Vorig nieuwsbericht Volgend nieuwsbericht