Terug naar nieuwsoverzicht

Leidingbelasting afgeschaft

De belasting op ondergrondse leidingen, de zogenoemde precario, wordt vanaf 1 januari 2022 afgeschaft. Het wetsvoorstel daartoe is dinsdag 21 februari aangenomen.

Hierdoor kunnen gemeenten in de toekomst geen precario meer heffen op ondergrondse gas-, elektra- en waterleidingen. Een overgangstermijn van tien jaar is na een amendement van de VVD en de PvdA teruggebracht tot vijf jaar. 

Vereniging Eigen Huis heeft gepleit voor het afschaffen van deze omstreden leidingbelasting. Precario op ondergrondse leidingen wordt verdeeld over alle gemeenten binnen het gehele verzorgingsgebied van de netbeheerder. Hierdoor betalen inwoners van gemeenten die zelf geen precario hebben ook mee aan de belasting.

Overgangsregeling coulant

Er zijn gemeenten die nooit belasting hebben geheven op ondergrondse leidingen. Toch hebben 35 van hen op het allerlaatste moment deze omstreden belasting alsnog in hun verordening opgenomen. Daarmee verzekeren zij zich nog vijf jaar lang van extra belastinginkomsten, omdat ook zij onder de overgangsregeling vallen. 

Bron: Vereniging Eigen Huis


Geplaatst op:
Vorig nieuwsbericht Volgend nieuwsbericht