Terug naar nieuwsoverzicht

Meer belangstelling bij consumenten voor verduurzaming

Langzamerhand zijn steeds meer consumenten geïnteresseerd geraakt in energiebesparende maatregelen. Dat geldt niet alleen voor kopers van nieuwbouwwoningen, ook bij verbouwingen is er meer aandacht gekomen voor woningisolatie. In de meeste gevallen gaat het om relatief eenvoudige maatregelen en overzienbare bedragen, tot 5.000-15.000 euro. Dat meldt De Hypotheekshop in de maandmonitor mei.

Naast het besparen op energielasten is het courant houden van de woning en het behoud van de waarde vaak de insteek, al ziet De Hypotheekshop bij oudere huiseigenaren ook wel de behoefte om een betere wereld door te geven aan hun kinderen. De meeste geldverstrekkers spelen inmiddels in op de klimaatdoelstellingen en faciliteren de mogelijkheid om energiebesparende voorzieningen en maatregelen mee te financieren binnen de hypotheek. Op deze manier willen aanbieders tevens voorkomen dat ze in de toekomst veel incourante woningen in hun portefeuille hebben.

Meest gekozen energiebesparende maatregelen

1. Zonnepanelen
2. Nieuwe CV-ketel
3. Dubbel glas
4. Isolatie (spouwmuren, dak, vloer)

Energiebespaarbudget

Het meest aangewezen moment om de woning te verduurzamen, bij aankoop, wordt door consumenten echter nog lang niet altijd benut omdat er rond de aankoop van een huis al zoveel geregeld moet worden. Wellicht dat het nieuwe energiebespaarbudget, waarmee de koper meer tijd heeft om te na te denken over isolatiemaatregelen, hier verandering in kan brengen. Om verduurzaming voor consumenten met een lopende hypotheek verder te stimuleren, zou het standaard beschikbaar stellen van een energiebespaardepot ter grootte van 9.000 euro het overwegen waard zijn. Dit bedrag (2018) mag volgens de hypotheekregels bij inkomenstoetsing buiten beschouwing worden gelaten, omdat de besparing op de maandelijkse energielasten hoger is dan de kosten voor de financiering. Op deze manier, in wezen een energiebespaarbudget voor bestaande klanten, komt verduurzaming voor veel huiseigenaren laagdrempelig binnen handbereik.

Bron: De Hypotheekshop-Vastgoedactueel

Geplaatst op:
Vorig nieuwsbericht Volgend nieuwsbericht