Terug naar nieuwsoverzicht

Problemen dreigen voor 50-plussers met aflossingsvrije hypotheek

Veel 50-plussers die ooit een aflossingsvrije hypotheek afsloten, rekenen zich vaak onterecht rijk. Ze zijn zich er niet van bewust dat bij het aangaan van een nieuwe hypotheek vooral wordt gekeken naar inkomen en niet naar overwaarde. Dit blijkt uit onderzoek van ING.

“De meeste woningbezitters voelen zich heel comfortabel omdat ze een flinke overwaarde hebben. Ze wonen al lang in hun woning en hun hypotheek is relatief laag. Het is echter wel van belang dat er voldoende inkomen is op het moment dat de hypotheek verlengd moet worden”, zegt Wim Flikweert, manager wonen van ING tegen het AD. Volgens Flikweert kan deze focus op inkomen de 50-plussers opbreken bij het oversluiten van een hypotheek. “Zeker als zij tegen hun pensioen aanlopen of al met pensioen zijn. Dan is het maar de vraag of het inkomen hoog genoeg is als de hypotheek verlengd moet worden.”

Geen zorgen

Volgens ING maakt 87% van de 200.000 ondervraagde woningeigenaren en huurders met een koopintentie zich geen zorgen om hun hypotheek. Dit terwijl 76% niet zeker weet of ze blijven werken tot hun 67ste en tweederde niet weet of ze het huidige inkomensniveau houden. Hiernaast weet 25% van de ondervraagden niet precies wanneer de looptijd van hun hypotheek afloopt en weet 40% niet wanneer de hypotheekrenteaftrek stopt.

Actie ondernemen

Woningbezitters komen pas vlak voor het verlopen van de looptijd van hun hypotheek in beweging, concluderen de onderzoekers van ING. Zo is 35% van de ondervraagden niet van plan enige actie te ondernemen voor het einde van de looptijd. Mensen vertrouwen er volgens ING op dat een hypotheekverstrekker wel een nieuwe lening financiert, want ze blijven uitgaan van lage maandlasten en een langer verblijf in hun woning.

Problemen

Hoe groot het probleem daadwerkelijk is, is niet onderzocht. Het is bijvoorbeeld onbekend hoeveel hypotheekbezitters zelf vermogen opbouwen om later de hypotheek mee af te lossen. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) kunnen mogelijk 200.000 50-plussers in de problemen komen als zij hun hypotheek moeten oversluiten. De Autoriteit Financiële Markten zint op manieren om consumenten aan te zetten tot het aflossen van hun hypotheekschuld. Eerdere initiatieven die banken op dit terrein ondernamen, hielpen weinig.

Bron: AD, Vastgoedactueel

Geplaatst op:
Vorig nieuwsbericht Volgend nieuwsbericht