Terug naar nieuwsoverzicht

VEH: isolatiestandaard te snel aan energielabel toegevoegd

Energielabels vermelden sinds 1 augustus ook of woningen voldoen aan de isolatiestandaard. Een overhaaste invoering, vindt Vereniging Eigen Huis.

De isolatiestandaard is een grove indicatie die aangeeft of een woning genoeg is geïsoleerd voor een aardgasvrije toekomst. Zo niet, dan volgt een toelichting wat de huiseigenaar eraan kan doen.

Vereniging Eigen Huis is blij met de isolatiestandaard, maar betreurt de snelle invoering ervan. “De isolatiestandaard geeft nu vooral een papieren, mogelijk onvolledige werkelijkheid weer”, zegt belangenbehartiger verduurzamen Maud Weide van Vereniging Eigen Huis. “Het is nog niet duidelijk of je huis daadwerkelijk klaar is om van het aardgas te gaan als je je aan de isolatiestandaard houdt.”

Nader onderzoek noodzakelijk

De vereniging wil dat de isolatiestandaard eerst nader wordt onderzocht en in de praktijk wordt getest bij verschillende woningtypen. “Dan zegt de standaard veel meer over hoe de woning is geïsoleerd, welke verbeteringen nodig zijn en hoeveel die de huiseigenaar kosten”, zegt Weide. “Pas dan heeft het middel werkelijk nut. Dat heeft VEH het kabinet in april per brief laten weten.”

Huiseigenaren die eerder dit jaar een energielabel hebben aangevraagd, kunnen met terugwerkende kracht ook een isolatiestandaard krijgen. Dit kan vanaf 1 september via MijnOverheid

Bron: Vereniging eigen huis

Geplaatst op:
Vorig nieuwsbericht Volgend nieuwsbericht