Terug naar nieuwsoverzicht

Check je rechten bij tijdelijke huur

Veel jongeren op zoek naar woonruimte krijgen te maken met een tijdelijk huurcontract. Het is belangrijk eerst je contract goed te controleren voordat je tekent.

Voor campuscontracten,  jongerencontracten en voor andere tijdelijke contracten gelden verschillende regels. De Woonbond en de Landelijke studentenvakbond (LSVb) publiceerden daarom een checklist. De checklist is ook Engelstalig beschikbaar.

Rechten

Om wat voor soort tijdelijk contract gaat het? In ons overzicht tijdelijke contracten kun je lezen wat je rechten zijn en wat de verhuurder wel en niet mag bij welk type huurcontract.  De meeste tijdelijke contracten zijn tussentijds niet opzegbaar door de verhuurder, maar wel door de huurder. Heb je te maken met een contract dat je als huurder niet voortijdig kunt opzeggen? Probeer hier dan afspraken over te maken met de verhuurder.

Te hoge prijzen

Bij de meeste tijdelijke contracten gelden regels voor de maximale huurprijs. Controleer met de huurprijscheck van de Huurcommissie of de huur niet te hoog is. Is de huur te hoog? Ga hier dan over in overleg met de verhuurder. Als de verhuurder de huurprijs niet wil verlagen, kun je ook een procedure voor huurverlaging starten bij de Huurcommissie. Soms is het ook mogelijk om na afloop van een tijdelijk contract nog naar de Huurcommissie te stappen.


Bron: Woonbond


Geplaatst op:
Vorig nieuwsbericht Volgend nieuwsbericht